Viool Klassiek
Viool
De viool is ongetwijfeld de bekendste uit de familie van de strijkinstrumenten. Niet onterecht, want met dit prachtige instrument kun je heel veel kanten uit.
Het repertoire is ontzettend uitgebreid. Van barok tot hedendaags, in elke periode is heel wat mooie muziek geschreven voor de viool. Aan de hand daarvan krijgt de leerling "spelenderwijs" een brede muzikale achtergrond.
De viool schittert vaak als solo-instrument, denken we maar aan de wereldberoemde Koningin Elisabeth Wedstrijd, maar ook in het kamermuziekrepertoire komt de viool ruimschoots aan bod. Strijkkwartetten, pianotrio's, sonates. . . er zijn eindeloos veel combinaties mogelijk. Maar vergeten we vooral niet de viool als orkestinstrument. Het orkest is namelijk de plaats bij uitstek om samen muziek te maken. En het leuke is: hier in de academie is er een strijkersensemble waarin je vanaf de middelbare graad kunt meespelen. Samen met leeftijdsgenoten kun je dan in praktijk brengen wat je in de vioolles hebt geleerd.
Van viool wordt vaak beweerd dat het een moeilijk instrument zou zijn. Welnu, de opleiding wordt stapsgewijs en vaak spelenderwijs opgebouwd, en na een paar maanden kun je al hele mooie liedjes spelen... Zo wordt elk jaar een kerstconcertje georganiseerd, waar ook de eerstejaarsleerlingen hun liedjes spelen voor publiek.
Altviool
De altviool is het minst gekende lid van de familie van de strijkinstrumenten. Ze ligt eigenlijk tussen de viool en de cello in: de altviool klinkt lager en is ook iets groter dan de viool, maar is dan ook kleiner en hoger gestemd dan de cello.
De altviool heeft vaak een vullende functie in ensembles; ze maakt de harmonie voller en warmer. Daarnaast kan ze natuurlijk ook als solist naar voren treden.
Een instrument dat dus zeker aanbevolen kan worden aan mensen die niet persé altijd willen leidinggevend zijn en willen genieten van te midden van anderen te kunnen musiceren. Zijn deze personen daarenboven ook fysiek niet te klein gebouwd, dan ligt de keuze nog meer voor de hand.
Practische informatie
In de academie Tongeren wordt er op dinsdag, woensdag en zaterdag vioolles gegeven (Veronique Henderix/Marleen Maesen).
De eerste jaren kan er een viool gehuurd worden, vanaf de middelbare graad wordt er meestal zelf een instrument aangekocht.